Skunderns vatten


Skundern är en grund slättsjö med ett maxdjup på cirka 2.5 m och är mycket grundare än så på de flesta håll. Större delen av sjöns botten täcks av ett djupt "flytdylager". Förhållandena är extrema i sjön på grund av dess ringa djup i förhållande till vattenytan. Skundern blir snabbt varm på våren och svalnar fort på hösten vilket ger liten cirkulation på vattnet i bottenregionen. Vattenståndet varierar stort under året beroende av vädret. Under varma somrar är avdunst­ningen betydande.

SkundernGåsvikens näckrosbälte och vassar till vänster på bilden antyder sjötypen.>

Foto Jukka Väyrynen


Eutrof eller oligotrof typ?

I Sverige finns i stora drag tre huvudtyper av sjöar: Oligotrofa, dystrofa och eutrofa.

Oligotrofa sjöar är näringsfattiga sjöar med tillrinningsområden som till stor del utgörs av mager skogsmark. De känns igen på det klara vattnet (har lite alger, plankton) och är ofta försurningskänsliga (exempelvis Magsjön). Dystrofa sjöar får sitt vatten från myrar (Sotsjön och skogstjärnar) och har brunt vatten som beror på olika humusämnen. De är inte lika försurningskänsliga som de oligotrofa.


Kväve- och fosforbalansen är boven i dramat

Det som avgör om ett vatten är näringsrikt eller inte är mängden av närsalter i det. Till de mest betydelsefulla hör nitrater (kväve) och fosfater (fosfor). Det är viktigt att dessa närsalter finns i lagom nivåer och i rätt förhållande till varandra. I Skundern har denna balans satts ur spel på grund av alldeles för höga halter närsalter. I diagrammen på motstående sida kan ni se hur Skundern står i förhållande till andra näringsrika sjöar i våra trakter och som synes tillhör vår sjö en helt egen division, med nivåer långt över gränsvärdena.

Skundern har dessvärre hamnat i en knipa värre än de flesta sjöar under de senaste åren. Sjön har hamnat i en "självgödningscirkel". Med detta menar vi att mängden övergödande ämnen är så hög i vattnet att det inte spelar någon roll om vi spär på mera -sjön göder sig själv. Ett symptom på detta kan vi utläsa av att det är mera regel än undantag med att sjön kväver även sommartid.

Skundern tillhör den eutrofa näringsrika typen som hittas i slättområden. Vattnet innehåller höga halter av näringsämnen och kännetecknas av brunt vatten. Just Skundern tillhör extremerna och klassas idag som den mest övergödda sjön i Sörmland.

sidan publicerad 2012-08-10
senast ändrad 2012-08-10


  För information och kontakt, maila: info@smoff.se