Djur och fågelliv


Skundern drabbades för att antal år sedan av kräftpesten och med detta försvann nog en resurs som säkert betydde en hel del som reglerare av bottenvegetationen i sjön. Eftersom att det förekommer flodkräftor fortfarande i vattensystemet så har ingen inplantering av signalkräftor (som är immuna mot pest) tillåtits.

Skundern är annars en fiskrik sjö. Att mängden småfisk är kopiös märks ibland inte minst i samband med våra metartävlingar. Mycket småabborrar, snorgärsar och vitfisk. Typiskt nog så blir aldrig aborrarna speciellt stora i den här typen av sjöar. Vid fiske med nät eller ryssja däremot fångas jätterudor och stora sutare i mängd också det ett tecken på näringsrikedom. Även gäddan är talrik och ål kan påträffas då och då. Andra fiskar som tillhör den normala faunan är mört, sarv, björkna och braxen.


Abborre (Foto:Jukka Väyrynen)

Mört (Foto:Jukka Väyrynen)

Bland de nygamla inslagen märks bävern som sätter sina spår här och där. En sommar hittades hela fyra dammar utmed Smedstaån. Bävrarna har också 2005-2006 ynglat i en hydda i inre delen av Gåsviken.

Även utter kan besöka området ibland.

Ett mindre välkommet inslag är minken som förekommer rätt allmänt. Den är tyvärr en svår skadegörare på olika djurgrupper inte minst änder och vitfåglar som får sina bon plundrade.

För drygt ett decenium sedan ansågs Skundern vara en bra fågelsjö men det epitet har den tappat för länge sedan. Av häckande änder ses bara ett fåtal gräsänder per år. Borta är brunänder, viggar, krickor. Knipor häckar däremot ibland, men de är idag hårt ansatta på grund av brist på lämpliga bohål och boplundring av mård.

Bland doppingarna ses skäggdopping rasta då och då, men den är numera inte en årlig häckfågel i Skundern. Av sothönsen finns bara ett minne blott. Vill man se skäggdopping och sothöna så finns de normalt häckande med något/ några par i Sundbysjön. Storlommar ses fiska/rasta ibland men de häckar inte här. 1989 försvann knölsvanen som häckfågel men de ses ändå ibland under som­maren. Sångsvan däremot dök upp som häckfågel i Na­vesta­sjön 1989 och har sedan häckat där.

Bland vitfåglarna ses med fisktärna (15-20 par), fiskmås (4-5 par) och gråtrut (3 par). Skrattmåsen minskade kraftigt i området och häckade under ett antal år endast i Sundbysjön. I början 2000-talet började några få par fjolåringar att häcka på det lilla släret utanför Orrviken. Under senare år har här häckat minst 15-20 par.

Grågåsen har under senare år dykt upp som häckfågel och ses med cirka 10-20 par i området under häckningsperioden. Bland de arter som gynnas av igenväxtningen så märks rördrom (2-3 tutande hannar), brun kärrhök (2par) och trana (6 par).

sidan publicerad 2012-08-10
senast ändrad 2012-08-10


  För information och kontakt, maila: info@smoff.se