Ordlista


Förklaringar på ord och begrepp som används i samband med vår restaurering av Skundern:



Alloktont kol

Organiskt material som transporteras till sjön från den terrestra omgivningen, t ex lermineral, karbonater, oxider och fosfater.

Avrinningsområde

Till varje punkt i ett vattendrag och till varje sjö eller kuststräcka hör ett avrinningsområde, som begränsas av en vattendelare. Avrinningsområdet omfattar både mark och vattenytor. Inom avrinningsområdet förs vatten från områdets högsta delar till dess lägsta. Avrinningsområdet kan delas in i mindre delavrinningsområden. Huvudavrinningsområdena är knutna till mynningspunkterna för större vattendrag som rinner ut i havet.

Biologisk mångfald

Naturliga art- och biotopvariationer.

Biomanipulering

Minskning av vitfiskbeståndet så att förekomsten av djuplankton kan öka. Detta medför att beståndet av växtplanton minskar.

Bottengarn

Bottengarn används för fiske på de något grundare områdena. Under våren 2005 är 21 st bottengarn utplacerade i alla tre delsjöarna Fångstresultat hittar du under flik -Rapporter.

Dagvatten

Är vatten som kommer från regn och snö som hamnar på tak, gator, vägar etc. För med sig föroreningar såsom tungmetaller mm.

Djupmätning

Morfometri

Epilimnion

Det övre skiktet i en sjö. Dess tjocklek beror på hur långt ner i vattenmassan vinden förmår blanda om vattnet och ha samma temperatur.

Eutrfiering

Övergödning. Orsakas av för mycket växtnäringsämne i vattnet. I inlandsvattten är det främst fosfor som orsakar övergödning, men även kväve är ett betydelsefullt växtnäringsämne.

Fotosyntes

Uppbyggnad av kolhydrater ut koldioxid och vatten i närvaro av klorofyll och med utnyttjande av solenergi.

Försurning

PH-värdet ligger på 4 eller därunder. Orsakas av surt regn som orsakas av luftföroreningar. ( Svaveldioxid, Kväveoxid )

Hal

Den effektiva trålningstiden från det att trålen är i sjön och trålningen startar tills trålningen avbrytes så att trålen kan dras ombord. Varje HAL skall dokumenteras.

Hindra nyrekrytering

Yngel av mört och braxen samlas i stort antal i vattendragens mynningar. En specialknuten not ska användas för att försöka ta upp så mycket av småfisken som möjligt.

Hypolimnion

Under språngskiktet (se språngskikt) ligger hypolimnion som är ett skikt med kallt vatten med en relativt likartad temperatur och liten turbulens.

Intern belastning

Om syrehalten i bottenvattnet blir för lågt så släpps fosfor loss från sina kemiska bindningar med bottenmatelialet. Detta kan också ske när PH-värdet pga algblomning stiger.

Med intern belastning menas de föroreningar som löses ut från sjöns bottensediment, ochalltså inte tillförs utifrån med nederbörd eller tillrinning. Det kan gälla många olika ämnen, men oftast är uttrycket kopplat till fosfor.

Morfometri

Djupmätning

Notdragning

Notdragning kommer att genomföras i alla sjöarna samt i Rönne ås och Snogerödsbäckens mynningar. Det är främst yngel vi riktar in oss på att fånga i noten. En not är enkelt sagt ett långt nät med en strut på mitten. Man lägger ut noten med båt och drar den sedan in mot land med hjälp av rep och handkraft. Fisken stängs in av näten och hamnar slutligen i struten. Bilder på notdragning finns här.

Planktonätande fisk

Avser fiskar som livnär sig pådjurplankton oavsett fiskart och ålder.

Provfiske

Avses standardiserat nätprovfiske enligt metod från Fiskeriverket

Provtrålning

Är den trålningsrutin som använts med jämna mellanrum under trålningsarbetet för att kunna göra en bedömning av hur trålningen påverkar sammansättningen av fisksamhället.

Reningsverk

I ett modern reningsverk sker rening vanligen i tre steg:

  • - mekanisk rening - där stora/tunga och flytande föreningar avlägsnas
  • biologisk rening- där mikroorganismer bryter ner organiskt material
  • kemisk rening- där närsalter (fosfat) fälls ut liksom också delvis tungmetaller som kvicksilver
  • Språngskikt

    Under epilimnion (se epilimniom) finns ett övergångskikt till det kalla bottenvattnet där temperaturen sjunker snabbt.

    Trålningsmetod

    Vid trålningen används 2 båtar, som går parallellt på 30 meters avstånd från varandra och drar trålen efter sig. För att hålla konstant avstånd mellan båtarna är de förbundna med en tross i fören. Farten är c:a 2 knop (3,7 km/h). När trålen innehåller tillräckligt mycket fisk förtöjs båtarna vid varandra och trålen firas in och vaden lyfts upp på sorteringsbordet i omgångar (100kg per omgång). Fisken sorteras. Rovfisken (abborre, gärs och gädda) kastas tillbaks i sjön, medan vitfisken (mört, björkna och sutare) tages iland..

    Våtmark

    Våtmark är sådan mark där vatten under stor del av året, eller hela året finns nära, under, i eller strax över markytan samt vegetationstäckta vattenområden och vatten med vegetationsfria ytor, ner till två meters djup. Våtmarker definieras som sumpmarker, kärr, torvmossar eller vattenområden.

    Övergödning

    Eutrfiering Orsakas av för mycket växtnäringsämne i vattnet. I inlandsvattten är det främst fosfor som orsakar övergödning, men även kväve är ett betydelsefullt växtnäringsämne.

    sidan publicerad 2012-11-16
    senast ändrad 2012-11-16


      För information och kontakt, maila: info@smoff.se